logo.png

Contact

138 Main Street
Apple Bank Building
Second Floor
Sag Harbor, NY 11963
(use for courier delivery)

P.O Box 510
Sag Harbor, NY 11963
(use for USPS delivery)

T 631.725.0229
F 631.725.0230


email

Profile

Bates Masi + Architects LLC, a full-service architectural firm with roots in New York City and the East End of Long Island for over 50 years, responds to each project with extensive research in related architectural fields, material, craft and environment for unique solutions as varied as the individuals or groups for whom they are designed. The focus is neither the size nor the type of project but the opportunity to enrich lives and enhance the environment. The attention to all elements of design has been a constant in the firm’s philosophy. Projects include urban and suburban residences, schools, offices, hotels, restaurants, retail and furniture in the United States, Central America and the Caribbean. The firm has received 91 design awards since 2003 and has been featured in national and international publications including The New York Times, New York Magazine, Architectural Digest, Architectural Record, Metropolitan Home, and Dwell. Residential Architect Magazine selected Bates Masi one of their 50 Architect’s We Love. In 2013, Bates Masi was inducted into the Interior Design Hall of Fame.

 

Paul Masi spent childhood summers in Montauk and currently resides in Amagansett. He received a Bachelor of Architecture from Catholic University and a Masters of Architecture from the Graduate School of Design at Harvard University. He worked at Richard Meier & Partners before joining this firm in 1998.

Harry Bates, a resident of East Hampton, received a Bachelor of Architecture from North Carolina State University. After ten years with Skidmore, Owings & Merrill, he was in private practice in New York City for 17 years before moving the firm to Southampton on the East End in 1980. Our offices are currently located in Sag Harbor with plans to relocate to a new LEED Certified office building of our own design in East Hampton.

map.png
arrow-left.png
arrow-right.png

Re-cover

Lot size: 0.5 acres

Building size: 1,500 sq. ft.

Location: Amagansett, New York

Program: Single Family Residence

Photographer: Christopher Wesnofske

Contractor: Paul Cassidy

Thirty-five years after the firm originally designed this vacation residence, its new owners sought to rejuvenate the house while preserving its spaces, seasoned tones, and texture. Clad inside and out almost entirely in twelve-inch-wide cypress boards, the original house exuded a straightforward simplicity the owners wished to maintain. By constraining the palette of materials and reusing salvaged parts of the existing house, the line between new and old becomes nearly imperceptible, limited only to minimal inflections in finish.

In the enlarged and updated baths, and in the modernized kitchen and dining terrace, dense glacial sedimentary sandstone is used for its fine workability into a variety of finishes. In this way the stone varies subtly – only in texture – as it is reapplied from one surface to another: horizontal walking surfaces are rendered with a smooth honed finish, vertical wall surfaces with a rough flamed finish, and countertops in a glossy polished finish. This tactile language is traced consistently from room to room.

Little of the material seen in the addition is in fact new. As the south wall and deck of the house were dismantled to make room for the new construction, the cypress boards and cedar decking were carefully salvaged and machined into new siding,

fine scrim material, stair treads and risers. Reused, this cladding bears precisely the same patina as the other surfaces in the house – an effect impossible to achieve with new construction materials. Only on close inspection is new texture and color revealed at the boards’ freshly cut edges.

In enhancing the simplicity of the original design, a subtle complexity has emerged. Splices, cuts, and finishing techniques inflect upon otherwise homogenous materials, recording the methods of craft and workmanship. Over the next thirty-five years, the patina that naturally accrues over time will continue to refine the delicacy of these inflections.